ZUBNA PROTETIKA

Protetika (zubna protetika, dentalna protetika) je grana stomatologije koja poboljšava kvalitetu Vašega života tako što Vam nadomješta i poboljšava funkciju i estetski izgled te omogućuje sanaciju izgubljenog jednog ili više zuba kao i totalnu bezubost. Gubitak prirodnog izgleda zuba može se nadomjestiti pojedinačnim zubnim nadomjestkom u obliku zubnih kruna ili ako se radi o nadomjestku više izgubljenih zuba vrši se rehabilitacija zubnim mostovima.

Ovi nedostaci nadoknađuju se izradom nadogradnji, krunica, mostova, totalnih proteza, djelomičnih proteza, sredstava za retenciju proteze i protetskih radova na implantatima.

Zubna protetika se dijeli na dvije grane:
Mobilnu protetiku (krunice, mostovi) i fiksnu protetiku (Proteze sa implantatima, totalne i parcijalne proteze)
Fiksna protetika je ujedno i najkvalitetniji izbor za pacijenta, kako zbog činjenice da se pacijentu vraća osjet prirodnih zubi tako i zbog dugovječnosti koju pružaju najkvalitetniji materijali koji se koriste u zubnoj protetici. Okosnicu zubne protetike čine zubne krune i mostovi koji su i najčešća rješenja kod sanacije jednog ili više izgubljenih zuba. Krune i mostovi se mogu fiksirati na zubne implantate, na štiftove koji su učvršćeni u korijen zuba ili na vlastite izbrušene zube. Ukoliko dođe do većeg broja izgubljenih zubi, a fiksni protetski nadomjesci nisu mogući vrši se mobilna protetika koja može biti parcijalna ili totalna te također nudi mogućnost vraćanja lijepog osmijeha i zdravog ugriza. Rješenje koje će se ponuditi pacijentu ponajviše ovisi o situaciji koja je zatečena u usnoj šupljini.

U Implantdent stomatološkoj ordinaciji zahvati zubne protetike izvršavaju se od najkvalitetnijih materijala koje se uz visoku estetiku odlikuju i velikom funkcionalnošću te samim time zadovoljavaju različite potrebe naših pacijenata.

Fiksna protetika

Stomatološka fiksna protetika je vrsta trajnog rješenja za pacijenta tako što se u pacijentovoj usnoj šupljini trajno učvrsti fiksna protetika te tako nemaju mogućnost privremenog vađenja za razliku od mobilnih protetskih naprava kao što su proteze.

Najčešći oblici u fiksnoj protetici su mostovi i krunice koji su individualni protetski nadomjesci te služe za estetsku i funkcionalnu rekonstrukciju zuba. Zub koji je opsežno oštećen i ne postoji mogućnost da se kvalitetno sanira ispunom (plomom) nadomješta se krunicom dok mostovi služe za popunjavanje rupa u zubnom nizu te se sastoje od dva elementa koji se sidre na postojeće zubne nosače te među člana odnosno dijela mosta koji nadomješta izgubljeni zub.

S obzirom da je izrada fiksne protetike napredovala kroz godine do iznimno visoke razine tako se gotovo savršeno mogu zamijeniti prirodni zubi te tako vratiti vašem licu predivan osmijeh koji vraća samopouzdanje.

Rok trajanja mosta ili krunice ovisi o više faktora, iako svoju zadaću mogu obavljati dugi niz godina oni najviše ovise o pravilnoj i temeljitoj higijeni i održavanju.

Mobilna protetika

Kada iz različitih razloga nije moguća ugradnja fiksne protetike Implantdent stomatološka ordinacija Vam nudi mogućnost izrade mobilne protetike koja se u većini slučajeva odnosi na mobilne proteze koje pacijent po potrebi može vaditi i vraćati.

Prednost mobilnih protetskih radova je svakako njihova jednostavnost izrade te samim time i pristupačna cijena u odnosu na fiksne protetske radove. Mobilna protetika nudi zadovoljavajuću estetiku no kod potpunih protetskih radova navikavanje na mobilnu protezu može biti sporo i kao posljedicu može imati osjećaj nelagode ili nagona na povraćanje.

Mobilna proteza se najčešće koristi kod gubitka većeg broja zubi ili totalne bezubosti te se stoga dijeli na dvije podvrste: totalnu protezu i djelomičnu, odnosno parcijalnu protezu.

Mobilna protetika se može izrađivati od različitih materijala i s različitim sistemima učvršćivanja koje će Vam pobliže objasniti ugodno i pristupačno osoblje Implantdent stomatološke ordinacije.

Keramičke krunice i mostovi

Keramičke krunice i mostovi spadaju u fiksnu protetiku te se koriste kao individualni protetski nadomjesci koji služe za estetsku i funkcionalnu rekonstrukciju usne šupljine. Ugradnja individualnih protetskih nadomjestaka je potrebna kako bi se sanirao nedostatak zuba u usnoj šupljini što može dovesti do patoloških promjena u zagrizu i naginjanju zuba te oštećena čeljusnog zgloba, razvoja paradontalnih bolesti i nastanka novih karijesa.

Keramika danas predstavlja standard u dentalnoj protetici jer se odlikuje velikom tvrdoćom i čvrstoćom. Otporna je na koroziju te je biokompatibilna i ne uzrokuje alergijske reakcije, a Vama vraća izgled prirodnog i pravog zuba te se ističe kao rješenje za svakog pacijenta.

Kod krunica razlikujemo dvije podvrste – metal keramičke krunice i bezmetalne keramičke krunice. Metal keramičke krunice su sve one krunice koje kao bazu sadrže metale dok su bezmetalne keramičke krunice vrhunac moderne stomatologije te postaju standard u izradi visoko estetskih radova.

Zubni most je nadomjestak kojim se nadomješta jedan ili više izgubljenih zubi te se tako najčešće koriste kada želimo popuniti prazninu između zubi. Najjednostavniji i najučestaliji zubni most je sa tri zuba dok ugradnjom šest do osam implantata u jednu čeljust se može napraviti fiksni most koji se koristi kao nadomjestak za zube u toj čeljusti.

Inlay, Onlay i Overlay

Kod rekonstrukcije traumom oštećenog zuba ili karijesa mogu se koristiti inlay, onlay i overlay protetski nadomjesci za zube. Inlay, onlay i overlay tehnika odličan je izbor za veća oštećenja kod zubnog tkiva, a zahvalnija je jer se treba maje brusiti zdravi zub te se na taj način čuva zdravo zubno tkivo. Prednost ove tehnike je vrhunska preciznost i estetika jer se izrađuje od kompozita i keramike. Tako zubni nadomjestak ne gubi boju tokom godina i ima veliku dugotrajnost.

Inlay, onlay i overlay nadomjesci se izrađuju u dentalnom laboratoriju kompjuterskom CAD/CAM tehnologijom iz keramičkih blokova prema otisku pripremljenog zuba te se lijepe na zdravo zubno tkivo i tako se sanira veće oštećenje. Razlika između inlaya, onlaya i overlaya je isključivo u veličini pa se tako inlay postavlja u sredinu zuba i nema dodirnih točaka sa zubima suprotne čeljusti pri zagrizu. Onlay je nešto veći gdje je potrebno nadograditi i kvržice zuba te ima dodirne točke sa zubima suprotne čeljusti pri zagrizu, dok overlay prekriva i unutarnje i vanjske dijelove krune zuba.

CAD/CAM tehnologija

Kako su računalne tehnologije danas postale neizostavan dio svakodnevnice bilo je samo pitanje vremena kada će se takav preokret dogoditi i u dentalnoj medicini. Tako se početkom osamdesetih godina prošlog stoljeća CAD/CAM tehnologija počinje koristiti u stomatologiji sa osnovnom funkcijom poboljšanja preciznosti izrade protetskih nadomjestaka pa je samim tim i najzastupljenija u protetici.

CAD/CAM (Computer-Aided Design and Computer-Aided Manufacturing) tehnologija se koristi za izradu keramičkih nadomjestaka inlay, onlay, overlay, krunica i mostova te, kako samo ime govori, da se keramički fiksno protetski nadomjesci dizajniraju i izrađuju uz pomoć kompjuterske tehnologije.

Razvojem tehnologije i 3D oralnog skenera i kompaktne stomatološke glodalice CAD/CAM tehnologija omogućuje brzu, kvalitetnu i preciznu izradu nadomjeska pacijentu, a izostavlja se neugodno uzimanje otiska, brušenje i namještanje zuba. Postupak je ugodan i za pacijeta.