ORTODONCIJA

Ortodoncija je grana stomatologije koja se bavi liječenjem nepravilnog položaja zubi i čeljusti, proučavanjem razvoja poremećaja i mogućih uzročnika nepravilnosti, a dolazi od grčke riječi „orthos“ što znači ispravan, savršen te riječi „odontos“ što znači zub.

Ortodonska terapija nije luksuz te je jedna od najboljih preventivnih mjera u sprječavanju nastanka karijesa na mjestima koja nisu dostupna kod čišćenja zuba. Pravilan položaj zubi u čeljusti omogućuje ravnomjeran prijenos sila kod žvakanja hrane, a time se čuva i potporno tkivo zuba i same zube od preopterećenja, prekomjernog trošenja i propadanja. Ortodonska terapija je trajna i omogućava vam predivan osmjeh kakvog se neće posramiti ni velike „Hollywoodske zvijezde“.

Iako se terapija u pravilu provodi u dobi adolescencije kako bi se spriječili razvoji anomalija i većih problema koje je poslije teže riješiti, dobna granica za ortodonsku terapiju ne postoji. Napretkom tehnologije zubni aparatići i ortodonske bravice zadovoljavaju viske standarde estetike i jedva su primjetni.  Ortodontalna terapija često se provodi i kod odraslih osoba.

Kod prvog pregleda specijalist ortodoncije napravit će temeljit pregled te Vas upoznati o najboljem planu terapije pomoću koje će se zubi postaviti u ispravan, odnosno savršen položaj.

Ortodonski aparati mogu biti fiksni (trajno ostaju na zubima sve do kraja terapije te ih postavlja ortodont) ili mobilni (izrađuju se u zubnom laboratoriju te se po potrebi mogu vaditi).

Kako je ortodonska terapija dugotrajna (u prosijeku traje od 9 do 18 mjeseci) ona od pacijenta  zahtijeva motiviranost, suradnju i angažman oko terapije te održavanje zadovoljavajuće oralne higijene da bi terapija bila što uspješnija, ugodnija te što kratko trajnija za pacijenta.